Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.05.2015 23:44 - ЗАЩО ИМАМЕ ДЕФИЦИТ НА МАГНЕЗИЙ
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 4368 Коментари: 2 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

Симптомите на дефицит на магнезий включват мускулни крампи, лицеви тикове, лош сън и хронични мускуклни болки. Объренете повече внимание на тялото си, вслушайте се в знаците и сигналите за ниски нива на магнезий и си задайте няколко въпраса за вашия начин на живот:

1. Пиете ли газирани напитки редовно?

Повечето тъмно оцветени газирани напитки съдържат фосфати. Тези вещества се свързват с магнезия във вътрешността на храносмилателния тракт, което ги прави неусвоими за тялото. Така че, дори ако се храните балансирано, ако пиете газирано, директно изхвърляте магнезия, който приемате.

2. Хапвате ли редовно сладкиши, торти, десерти, бонбони или други сладки храни?

Рафинирана захар не само не съдържа магнезий, но тя е и причина тялото да изхвърля магнезия през бъбреците. Процесът на производство на рафинирана захар от захарна тръстика премахва меласата и така изцяло премахва магнезия. Сладките храни са наричани от диетолозите "анти-хранителни", защото заместват цели полезни хранителни групи, но реално те самите ни ограбват от ценни хранителни вещества. Всички храни изискват витамини и минерали, за да бъдат преработени от организма и е важно да изберете храни, които доставят повече хранителни вещества. Колкото повече сладки храни и преработени тестени изделия има във вашия начин на хранене, толкова по-вероятно е да страдате от недостиг на магнезий и други жизненоважни хранителни вещества.

3. Има ли много стрес в ежедневието ви? Претърпявали ли сте наскоро голяма медицинска процедура, като например операция?

И физическият и емоционален стрес могат да бъдат причина за недостиг на магнезий. А липсата на магнезий може да усложни реакцията на стрес и да влоши проблема. Изследванията сочат, че адреналинът и кортизолът, които са продукти от реакцията на борба или бягство от стресови ситуации, са свързани с намаляване на магнезия. Тъй като стресовите условия увеличават нуждата от магнезий за организма, всички стресови ситуации може да доведе до недостатъчност, включително психологически и физически форми на стрес, като например операция, хронично заболяване или изгаряне.

4. Пиете ли кафе, чай или други кофеинови напитки ежедневно? Приемате ли таблетки за отслабване, които съдържат кофеин?

Нивата на магнезий в организма се контролират до голяма степен от бъбреците, които филтрират и отделят излишния магнезий и други минерали. Кофеинът предизвиква бъбреците да отделят допълнително магнезий, независимо от нуждите на организма. Ако пиете кофеинови напитки или приемате стимуланти или таблетки за отслабване, съдържащи кофеин, рискът от недостиг на магнезий се увеличава.

5. Приемате ли диуретици, лекарства за сърце, лекарство за астма, противозачатъчни хапчета или естроген-заместителна терапия?

Много от тези лекарства намаляват нивата на магнезий в организма като стимулират отделянето на магнезий през бъбреците.

6. Пиете ли повече от седем алкохолни напитки на седмица?

Ефектът на алкохола върху нивата на магнезий е подобен на ефекта на диуретиците: алкохолът намалява количеството магнезий на разположение на клетките като увеличава отделянето на магнезий от бъбреците. Повишеният прием на алкохол също допринася за намалената ефективност на храносмилателната система, както и недостиг на витамин Д - и двете могат да допринесат за ниски нива на магнезий.

7. Храните ли се с повече храни съдържащи калций? Приемете ли калций като хранителна добавка?

Изследванията показват, че когато приемът на магнезий е нисък, калцият може да намали усвояването на магнезий. Като се има предвид, че приемът на калций може да има отрицателно въздействие върху нивата на магнезий, магнезиевите добавки всъщност подобрява усвояването на калция от организма. Най новите изследвания сочат, че ефективният баланс между калций и магнезий е съотношение 1: 1. Ако приемате калциева добавка, балансирайте с магнезий най-малко 4 часа след приема на калций. Магнезият и витамин Д допринасят за устояването на калция, затова комбинираните добавки са чудесен избор, но се уверете, че не разчитате само на тях за поддържане на нивата на магнезий и витамин Д.

Тялото има тенденция да задържа калций, когато е в състояние на магнезиев дефицит. Допълнителен прием на калций в такъв момент може да доведе до ненормално повишаване на нивата на калций вътре в клетките, включително клетките на сърдечните и кръвоносни съдове. Като се има предвид деликатния баланс между калций и магнезий в клетките, най-добре е да бъдете сигурни, че нямате дефицит на магнезий, ако приемате добавки с калций.

8. Изпитвате ли често: 
Безпокойство? 
Хиперактивност? 
Безсъние? 
Тези симптоми могат да бъдат неврологични признаци на недостиг на магнезий. Адекватни нива на магнезий са необходими за нервната проводимост, а тяхната липса се свързва с електролитен дисбаланс, които влияе на нервната система. Липсата на магнезий също е свързана и с промени на личността и понякога депресия.

9. Страдате ли често от:
Болезнени мускулни спазми?
Мускулни крампи?
Фибромиалгия?
Лицеви тикове?
Потрепвания на очите или неволни движения на очите?

Невромускулни симптоми като тези са сред класическите признаци на магнезиев дефицит.

Без магнезий, мускулите ни ще бъдат в постоянно състояние на контракция. Магнезият е задължителен елемент на мускулна релаксация, и без него нашите мускули ще бъдат в постоянно състояние на контракция. Калцият, от друга страна, сигнализира на мускулите да се свият. Двата минерала са двете страни на физиологичната монета - те имат действия, които се противопоставят едино на друго, но когато тяхните нива в организма са добри, работят заедно като отбор.

10. На 50 или повече години?

По-възрастните хора са особено уязвими от липса на магнезий. Доказано е, че стареенето, стресът и заболяванията допринасят за увеличаване на нуждите от магнезий, но повечето възрастни хора приемат по-малко магнезий от хранителни източници, отколкото по-младите. В допълнение, магнезиевият метаболизъм може да бъде по-малко ефективен, тъй като с напредването на възрастта, промени в стомашно-чревния тракт и бъбреците допринасят за по-ниска абсорбация и по-малко задържане на магнезий. Ако сте над 50 и също така имате признаци или симптоми, свързани с нисък магнезий, особено важно е да се работи за подобряване на вашия прием на магнезий.

А ето и някои от най-важните ползи от магнезия:

1. Магнезият може да противодейства на остеопорозата
Калций, допълнен с магнезий подобряват костната минерална плътност. Недостигът на магнезий променя метаболизма на калция и хормоните, които регулират калция, което води до остеопороза. Приемът на препоръчаните нива на магнезий е важно, тъй като може да предотврати остеопорозата.

2. Магнезият предотвратява сърдечно-съдови заболявания
Един от най-важните предимства на магнезия е, че той е свързан с намаляване на риска от коронарна болест на сърцето. Достатъчен прием на магнезий може да намали вероятността от получаване на инсулт. Недостигът на магнезий увеличава риска от нарушения на сърдечния ритъм, което увеличава риска от усложнения след инфаркт.

3. Магнезият регулира високото кръвно налягане (хипертония) 
Магнезият играе ключова роля в регулирането на кръвното налягане по естествен начин. Магнезиевите добавки и диета, включваща изобилие от плодове и зеленчуци, които са добър източник на калий и магнезий, са препоръчителни за понижаване на кръвното налягане.

4. Магнезият помага при диабет 
Проучванията показват, че хората с недостиг на магнезий имат по-висок риск от развитие на диабет тип-2 и тежка диабетна ретинопатия. Магнезият помага в метаболизма на въглехидратите и влияе върху освобождаването и активността на инсулина, като по този начин контролира нивата на кръвната захар. Доказано е, че за всеки 100 милиграма увеличение на дневен прием на магнезий, има 15 на сто намаляване на риска от развитие на диабет тип 2.

5. Магнезият помага при мигрена, безсъние, депресия
Многобройните предимства на магнезиев за здравето също включват лечението на мигрена, безсъние, и симптоми на депресия. Магнезият е помощник при лечението на различни форми на психиатрични дисфункции, включително пристъпи на паника, стрес, тревожност и излишно вълнение. Магнезиевите добавки значително намаляват тежестта на подобни атаки и могат да помогнат за разреждането им.

http://bulvit.com/magnezii.html#



Тагове:   необходим,   магнезий,


Гласувай:
3



1. lubovakoniamash - Благодаря за информацията bogolubie ......
07.05.2015 08:39
Благодаря за информацията bogolubie, за мен беше много полезна.
Хубав и прекрасен ден.
Поздрав Дора
цитирай
2. bogolubie - Аз си купувам Биолектра магнезий.
07.05.2015 22:29
Една таблетка на ден, която се разтваря в студена вода и е с приятен вкус или на портокал, или на лимон. Приятелка е опитвала по-евтини хапчета магнезий, но сподели, че тези най-много й харесват.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13745029
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930